Skip to content
invata sa faci macarons

Primii pași către Macarons Perfecți

E greu sau ușor să faci macarons?

Cei care încă se chinuie spun că nu-i chiar simplu să faci macarons.

Cei care au învățat deja spun că e ușor.

Dar, de fapt, știi când devine simplu?

Atunci când înțelegi fiecare pas și îl pui în practică.

Am auzit de multe ori persoane care spun:

Mie mi-e frică să fac macarons! Dacă nu îmi ies?

Pot să apară atâtea probleme! Mai bine fac alt desert, care știu sigur că îmi iese.

Dar dacă ai avea siguranța că îți ies?

N-ar fi frumos să-i faci când vrei tu, când ți-e poftă de ceva bun?

Sau foarte bun, că tot vorbim de macarons?

Ca să ai un început bun, ai nevoie de:

  • ustensilele potrivite
  • ingredientele potrivite
  • o rețeta bună
  • o motivație puternică
  • puțină răbdare

Primii pași pe care e bine să îi parcurgi, ca să faci și tu cochilii pentru macarons perfecți:

Pasul 1. Ce înseamnă un macaron

În esență, un macaron e un fursec, format din două cochilii, lipite cu o cremă.

Dar să fim serioși, e mai mult decât un fursec.

Atunci când e perfect, un macaron este crocant la exterior, umed în interior și se topește în gură!

Cum arată un macaron copt perfect?

Exact ca în video: are o crusta crocantă și e puțin moale dacă îl apeși pe fund.

Pasul 2. Care sunt termenii uzuali

Înainte să înveți procesul propriu-zis de a face cochiliile de macarons, e bine să știi ce înseamnă:

  • bezea
  • TPT
  • macaronage
  • poș
  • dui

Ai aici un video în care am explicat care sunt termenii uzuali folosiți la macarons.

Pasul 3. Ingrediente

Un macaron are 3 ingrediente principale:

  • albușul de ou
  • zahărul
  • făina de migdale

Cel mai important ingredient este, cu siguranță, făina de migdale.

E bine să cumperi o făină specială pentru macarons.

Nu te uita doar la preț! Eșecul te va costa mult mai mult!

Problema cea mai mare la făina de migdale este umiditatea.

Ca să nu ai bătăi de cap, îți las aici trei recomandări pentru făina de migdale:

Le găsești pe site-ul Deliciu de ciocolată.

Pasul 4. Ustensile

Pe cât de importante sunt ingredientele, pe atât sunt și ustensile.

Cea mai importantă recomandare pe care ți-o pot face e să eviți improvizațiile!

Fiecare ustensilă este importantă și îți ușurează munca!

Am scris aici un articol despre asta.

Chiar dacă poți obține rezultate bune cu un mixer manual, îți recomand un mixer planetar.

Bezeaua e foarte importantă la macarons și chiar și cea mai ieftină variantă de mixer planetar te va scuti de efort inutil.

Îți las aici un video cu lista de ingrediente și ustensile de bază.

Pasul 5. Rețeta de cochilii

De ce e important să înțelegi etapele rețetei de cochilii?

Răspunsul e foarte simplu.

Pentru că dacă înțelegi pașii, vei putea pune în practică orice rețetă.

Înainte să intrăm în detalii, asigură-te că:

  • Ai citit instrucțiunile de 2 ori

Cel mai mult contează să știi ce ai de făcut atunci când intri în bucătărie.

Așa că, printează rețeta pe care vrei să o folosești și citește de 2 ori instrucțiunile.

  • Ai ingredientele potrivite și le-ai cântărit bine pe toate

Înainte să te apuci de treabă, cântărește toate ingredientele.

Așa te asiguri că ai o cantitate suficientă de făină de migdale și că nu ai rămas fără ouă tocmai acum. 🙂

E important să ai o rețetă bună, dar e și mai important să ai tehnică bună.

Pentru că, dacă înțelegi tehnica, nu contează ce rețetă folosești.

Toate etapele au o logică.

Important e să le înțelegi și să nu fie o întâmplare că ți-au ieșit macaronsii.

Și să-ți iasă și a doua oară, și a treia și de fiecare dată.

Etapele principale ale rețetei de cochilii:

  1. Sirop (dacă folosești metoda italiană)
  2. Bezea
  3. Macaronage
  4. Poșare
  5. Coacere

1. Sirop – E obligatoriu să folosești un termometru atunci când faci siropul!

Și e bine să-l verifici, să știi că funcționează bine, înainte de a face rețeta completă.

Asigură-te că are bateriile încărcate!

Uneori se întâmplă să rămână fără baterie fix când ai nevoie de el.

2. Bezea – Este extrem de importantă pentru interiorul cochiliilor de macarons!

E bine să știi cum trebuie să arate albușul înainte să torni siropul și cât trebuie să bați bezeaua.

Ca să fii sigură că obții o bezea fermă și elastică, toarnă siropul atunci când albușul e o spumă densă și telul lasă urme.

Dacă folosești bezeaua italiană, mai ai un criteriu după care să te ghidezi. Bezeaua e gata când ajunge la aproximativ 40-45°C.

3. MacaronageE cea mai subiectivă etapă în procesul de realizare a cochiliilor de macarons

Exersând tot mai mult, o să înveți care e consistența perfectă a aluatului când e gata.

În nici un caz nu-i nevoie să numeri de câte ori amesteci și să te oprești când ajungi la 50. 🙂

Uită de ce ai mai văzut prin filmulețele de pe YouTube.

Ca să ajungi la consistența corectă a aluatului trebuie să ții cont de:

  • cantitatea pe care o pregătești
  • cât de fermă a fost bezeaua
  • cât de fină e făina de migdale

Cel mai important e să testezi cât mai des dacă aluatul curge încet, continuu, într-o panglică.

Riscul la acest pas e că poți amesteca prea mult. Dacă s-a întâmplat asta, nu mai ai cale de întoarcere.

O să obții niște fursecuri cu gust de migdale.

Așa că nu le arunca, sunt foarte bune la gust.

4. PoșareExersează!

Exercițiul e mama învățăturii 😊

Cea mai bună metodă să exersezi poșarea este să faci bezele.

Apoi, dacă ai lucrat corect aluatul de macarons, o să-ți fie ușor să poșezi.

Dar dacă nu-l poți controla, e evident că ai amestecat prea mult la macaronage și aluatul curge singur prin dui, fără să apeși poșul.

Ca să obții macarons rotunzi, ai grijă ca atunci când îi poșezi:

  • să ții poșul nemișcat
  • să aplici o presiune constantă asupra aluatului din poș
  • să ții poșul perpendicular pe suprafață

5. Coacere – Cunoaște-ți cuptorul!

Dacă totul a mers bine până aici și ai lucrat corect aluatul, nimic nu e mai frustrant decât să pui tava în cuptor și să-i vezi cum crapă!

Primul lucru pe care trebuie să-l știi: nu există o temperatură ideală de coacere.

Cel mai important e să afli care e temperatura din interiorul cuptorului tău.

Pentru că, oricât de surprinzător pare, de multe ori temperatura din interiorul cuptorului nu e aceeași cu cea pe care o setezi tu.

Soluția: un termometru de cuptor!

Dar chiar dacă folosești un termometru de cuptor, e bine să faci câteva teste, la diverse temperaturi, ca să vezi cum ies mai bine cochiliile de macarons (atât în interior, cât și în exterior).

Atunci când testezi, poșează doar câțiva macarons pe o tavă. Nu e nevoie să strici întreaga compoziție!!!

În funcție de cum reacționează în cuptor (nu fac picioruș sau se crapă), crești sau scazi temperatura.

Și, foarte important: notează toate testele. Ca să știi cum îi coci data viitoare.

Timpul de coacere depinde, bineînțeles, și de suprafața pe care coci, de tavă, de materialul din care e făcută tava, de poziționarea tăvii în cuptor.

Câteva indicații despre coacere găsești în acest articol.

Aceștia sunt primii pași pe care e bine să-i parcurgi, ca să faci și tu cochiliile pentru macarons perfecți.

O dată ce îi stăpânești, poți învăța despre cum să eviți greșelile, despre umpluturi, poți face macarons personalizați și chiar Torturi Macaron.

Distribuie:

Alte articole