Sunt atâtea informații contradictorii despre macarons în online, aşa că am hotărât să filmez o serie cu tema
💥10 Mituri despre Macarons 💥
De fapt, vreau să demontăm câteva mituri care circulă în online și care, poate, te-au făcut să te întrebi de două ori dacă vrei sau nu să înveți să faci macarons.
- E greu sau ușor să faci macarons?
- E pentru mine?
- Sunt prea dulci?
- Care e rețeta perfectă?
… sunt întrebări pe care ți le-ai pus și tu?
👩🍳Sunt Florentina Ghilencea, Pastry-Chef și Instructor Macarons.
De peste 3 ani ghidez femeile pasionate de cofetărie să obțină mai multă încredere în ele, depășind provocarea numită MACARONS!
Hai să demontăm cele 10 Mituri despre Macarons!
Mitul#1 - Macarons sunt greu de făcut şi ai nevoie de mult curaj să începi
(vezi video mai jos)
Sunt 10 ani de când am făcut prima oară macarons și peste 3 de când țin cursuri.
Macarons sunt un desert special și nu trebuie tratați ca orice alt produs de cofetărie.
Un mit comun este că macarons sunt greu de făcut și ai nevoie de mult curaj să începi.
Adevărul este că n-ai nevoie de curaj.
✅️ Curajul ți-l dă MOTIVAȚIA!
Știu că sunt multe lucruri care pot merge prost și multe detalii de care trebuie să ții cont.
Chiar și un lucru nesemnificativ, cum ar fi spatula cu care faci macaronage-ul, poate influența rezultatul final.
Dar ce se întâmplă dacă nu ai o motivație puternică?
Probabil o să renunți.
De ce să te chinui, nu-i așa?
Mai bine faci o prăjitură care nu-ți pune atâtea probleme și care-ți iese sigur.
De aceea, cei care încă se chinuie să facă macarons spun că e greu, iar cei care au învățat deja spun că e foarte ușor.
De fapt, macarons devin ușor de făcut atunci când înțelegi fiecare pas și îl pui în practică.
❌️ MIT DEMONTAT: Macarons sunt ușor de făcut, dar ai nevoie de o Motivație puternică!
Mitul#2 - Oricine poate să facă macarons
(vezi video mai jos)
Obișnuiam să spun că oricine poate să facă macarons.
Dar, după 3 ani de predat și cunoscut sute de oameni pasionați de cofetărie, mi-am dat seama că nu e chiar așa.
Cum știi că macarons sunt pentru tine și că ai toate șansele să reușești?
Uite 6 indicii care arată că macarons nu sunt pentru toată lumea:
1. Nu sunt pentru cei care se grăbesc să scoată ceva din cuptor.
2. Nu sunt pentru cei care vor să încropească repede o prăjitură cu ce au prin casă.
3. Nu sunt pentru cei fără răbdare și atenție la detalii.
4. Nu sunt pentru cei care nu vor să investească în ustensile și ingrediente potrivite.
5. Nu sunt pentru cei care caută scurtături sau imitații.
6. Nu sunt pentru cei care fac improvizații, sperând să le iasă.
❌️ Mit demontat: Nu oricine poate să facă macarons!
✅️ E nevoie să fii pasionată cu adevărat și să ai răbdare să înțelegi fiecare detaliu din proces.
Mitul#3 - Trebuie să exersezi mult ca să ajungi la Macarons Perfecți
(vezi video mai jos)
Cât de importantă e practica la macarons? 🤔
Toată lumea spune că e foarte importantă!
De acord, dar nu oricum și aiurea.
Să-ți explic!
Poate ai deja 10 încercări la activ și îți spui:
“Trebuie să exersez mai mult, sigur o să iasă!”
Foarte adevărat.
Dar s-ar putea ca nici după 20 de încercări, sau chiar 2 ani de exersat, să nu ajungi la macarons perfecți, așa cum ți-i dorești.
De ce?
🙄 Pentru că exersezi fără să știi ce greșești.
Și repeți aceleași greșeli la nesfârșit.
Unde ajungi?
La epuizare, frustrare, stres.
Și macarons ar trebui să însemne doar relaxare și bucurie!
Ce trebuie să faci?
➡️ Să înțelegi CUM să lucrezi fiecare pas din rețetă.
➡️ Să înțelegi CE greșești, ca să nu mai repeți greșelile.
Altfel, exersezi degeaba.
Dacă ai avut deja 10 încercări și tot nu-ți ies, oprește-te!
Rezultatele nu vor veni dacă faci aceleași lucruri care n-au mers în trecut!
Este mult mai ușor când ai pe cineva experimentat alături, care să te îndrume și să-ți arate ce greșești.
Exersează CU SENS ca să ajungi la macarons perfecți acum, nu peste 2 ani!
❌️ Mit demontat: Practica e importantă, dar mai important e să înțelegi ce greșești, altfel exersezi degeaba!
Mitul#4 - Trebuie să testezi multe rețete ca să faci macarons perfecți!
(vezi video mai jos)
Dărâmăm mitul și îți spun din start: Nu există rețeta perfectă!
Și repet ceea ce spun de peste 3 ani încoace, de când am început să țin cursuri…
🚫 NICI O REȚETĂ NU-ȚI POATE GARANTA SUCCESUL!
Una dintre cele mai mari greșeli pe care le-am făcut când am început să fac macarons, acum 10 ani, a fost că eram mereu în căutare de rețete noi.
Rețeta era de vină? Nu!
Faptul că încerci mereu rețete noi nu te ajută!
Fie vorba între noi, nimic nu s-a schimbat în cei 10 ani. Încă sunt oameni care aleargă după rețete.
Care e adevărul?
Nu rețeta te salvează și nu rețeta îți garantează succesul!
Contează să ai o rețetă bună, dar…
… doar undeva la 10% din rezultatul final ține de rețetă.
Ce contează cu adevărat?
TEHNICA
❌️ Mit demontat: N-ai nevoie de o sută de rețete, ci secretul e să înțelegi modul de lucru.
Mitul#5 - Trebuie să înveți toate metodele ca să ajungi la macarons perfecți
(vezi video mai jos)
Dacă ești la început sau ai avut deja câteva încercări nereușite, știu că ai fost tentată să încerci ORICE, doar-doar o să iasă.
Sunt 3 metode prin care poți să faci macarons:
➡️ Franțuzească
➡️ Italiană
➡️ Elvețiană
Și știi ce se întâmplă dacă încerci să înțelegi detaliile de care trebuie să ții cont la fiecare metodă?
O să pierzi timp și o să te frustrezi că nu ies!
Nu e nevoie să înveți toate metodele!
❌️ Mit demontat: Ca să ajungi să faci macarons perfecți, ai nevoie să știi o singură metodă. Una și bună.
Recomandarea mea e să înveți din start metoda italiană.
O sa te scutească de multe bătăi de cap și o să-ți aducă satisfacții și rezultate pe termen lung.
Vrei să înveți metoda italiană și să nu mai pierzi timp?
Înscrie-te la cursul Primii mei Macarons.
Mitul#6 - Trebuie să studiezi multe video-uri până să pui în practică
(vezi video mai jos)
Ai salvat și tu sute de video-uri, sperând că o să te ajute să faci macarons perfecți?
Fie vorba între noi, la câte dintre ele mai revii?
Chiar te ajută ce salvezi sau uiți de ele și cauți mereu ceva nou, doar-doar o să înțelegi cum să-i faci
Adevărul e că sunt atâtea informații online acum, față de acum 10 ani, când am început eu să fac macarons … dar știi care e problema?
⛔️ Degeaba sunt atâtea informații, pentru că de multe ori se bat cap în cap.
⛔️ Și degeaba petreci ore făcând planuri şi studiind toate tips-urile pe care le găseşti, dar … nu pui nimic în practică.
Cu cât urmărești mai multe video-uri, cu cât urmărești mai multe persoane, cu atât o să fii mai confuză.
Și știi ce se întâmplă când devii confuză?
⚠️ Nu mai faci NIMIC.
Pentru că nu ți-e clar ce ai de făcut.
Video cu rețeta de macarons pe care am postat-o acum câteva luni, are pe TikTok peste 5000 de salvări și peste 270 000 vizualizări.
Dar sunt convinsă că nu a fost pusă în practică de 5000 de persoane.
Ce trebuie să faci, de fapt?
Să acționezi!
Să pui în practică!
❌️ Mit demontat: N-ai nevoie să vezi o sută de video-uri despre macarons!
Important e să pui o dată în practică, să înțelegi ce greșești și să perseverezi!
Mitul#7 - Dacă nu ies din prima, trebuie să renunți!
(vezi video mai jos)
Deși îmi place să văd persoane care reușesc să facă macarons din prima încercare, recomandarea mea e să accepți că e posibil să nu-ți iasă.
Pregătirea macarons este un proces de învățare continuă.
Nu te descuraja în cazul în care primele încercări nu ies perfect.
Fii răbdătoare și continuă să exersezi.
Nu pleca de la ideea că trebuie să-ți iasă din prima.
Pui o presiune inutilă pe tine.
Oricât ai studia înainte, șansele să-ți iasă sunt 50-50. Și dacă nu-ți ies din prima, nu e un motiv să renunți.
Analizează cum ai lucrat și înțelege ce-ai greșit. 🧐
❌ Mit demontat: Nu renunța, chiar dacă nu-ți ies perfecți din prima!
Satisfacția va fi mult mai mare atunci când vei reuși!
Mitul#8 - Macarons sunt doar niște prăjituri prea dulci și atât
(vezi video mai jos)
Macarons nu ar trebui să fie doar foarte dulci, ci echilibrați cu creme corect lucrate.
Un macaron artizanal înseamnă un macaron lucrat manual, din ingrediente bune:
🌰 făină de migdale
🍫 creme pe bază de ciocolată sau unt
și
🍋 piureuri din 100% fruct
Gustul e cel mai important la un macaron, iar gustul e dat de echilibrul dintre cochilie și cremă.
Da, un macaron are la bază o bezea, deci este dulce.
Dar dulcele cochiliei se echilibrează cu rețete de creme pregătite din ingrediente bune.
Contează foarte mult ce rețete folosești.
Dacă până acum ai experimentat doar macarons prea dulci, înseamnă că nu ai folosit rețetele sau ingredientele potrivite.
❌ Mit demontat: Macarons înseamnă o prăjitură specială, cu gust echilibrat, atunci când e lucrată corect.
Vrei rețete echilibrate de macarons?
📚 Descoperă e-book-urile mele, care au ajuns la peste 2500 de pasionati de macarons!
Mitul#9 - Să reușești să faci macarons perfecți ține de noroc sau de vreme!
(vezi video mai jos)
Am auzit și eu că dacă plouă afară, trebuie să eviți să faci macarons.
🌧 Da, e adevărat că umiditatea e cel mai mare dușman al macaronsilor, dar dacă nu îi faci în aer liber sau direct în ploaie, n-ai de ce să-ți faci griji.
Mai ales dacă alegi să lucrezi metoda italiană (despre care am mai vorbit la Mitul 5 și pe care ți-o recomand).
Și partea cu norocul … nu prea se aplică aici.
Ca să reușești să faci macarons perfecți n-ai nevoie de noroc.
Ai nevoie de o rețetă bună, să știi ce ingrediente să folosești și să înțelegi cum să lucrezi fiecare pas.
❌ Mit demontat: Macarons înseamnă precizie, știință și … răbdare.
Norocul n-are ce căuta aici.
Mitul#10 - Nu merită să te înscrii la un curs de macarons, poți să înveți și singură
(vezi video mai jos)
❌ Vaaai, dar n-ai nevoie de un curs, e atât de simplu să faci macarons!
❌ Uită-te la câteva video-uri pe YouTube, e ușor!
❌ Fă rețeta lui X, n-are cum să nu-ți iasă!
Am văzut de multe ori astfel de comentarii prin grupuri și îți spun sincer, nu prea îmi plac.
Pentru că nu-s în totalitate adevarate.
Pe de altă parte, nu vreau nici să-ți spun:
🤨 Vai, dar nu o să reușești niciodată să faci macarons dacă nu vii la cursul meu!
Există doua metode de a învăța:
1. Singură, încercând, greșind și luând-o de la capăt, pierzând timp prețios întrebând în stânga și-n dreapta, și aruncând bani pe ingrediente
sau
2. Împreună cu un profesionist, care a trecut deja prin toate greșelile posibile, îți explică pas cu pas la ce să fii atentă și cum să nu repeți și tu greșelile și să ajungi mult mai repede la macarons perfecți.
Fiecare alege metoda care i se potrivește.
E alegerea ta cum vrei să înveți și o respect.
❌ Mit demontat: De cele mai multe ori, să fii autodidact implică costuri mult mai mari (nu mă refer doar la bani, dar și timpul pe care-l pierzi studiind, testând și aruncând).
Merită să investești mai puțin într-un curs, ca să ai rezultate rapide și să nu mai pierzi timp.
Pentru că da, o investiție într-un curs poate să fie mai mică decât banii cheltuiți pe încercări nereușite.
Promoția pentru cursul Primii mei Macarons mai este valabilă până la finalul lunii august.
Ai acces o lună la cursul complet pentru doar 297 lei.