Văd tot mai des postări în grupul de Facebook, de genul:
Nu știu ce-am greșit, spuneți-mi voi!
Am urmat instrucțiunile și totuși nu-mi ies macaronsii!
Oare care e problema? Cred că renunț!
Nu e nimic greșit să întrebi.
Doar punând întrebări poți să evoluezi.
Poate ai vrut să incerci să faci macarons de curiozitate, iar apoi ți-ai dat seama că nu e așa simplu precum pare.
Și cu cât încerci mai mult, cu atât devine frustrant.
Ce-ți propun să faci?
Aș vrea doar să te gândești la o abordare puțin diferită, atunci când ceva nu iese.
Detașează-te!
De cele mai multe ori, avem tendința să criticăm mai mult munca altcuiva și să ne atașăm de a noastră.
Așa că:
Uită-te la macarons ca și cum i-ar fi făcut altcineva.
Și îți garantez că nu o să mai spui: Am urmat instrucțiunile perfect și totuși nu au ieșit!
Cele două motive pentru care nu ai rezultate constante
Există două motive pentru care uneori îți ies cochiliile de macarons, alteori nu:
- Ai schimbat ceva (de exemplu ingrediente, colorant, temperatură de coacere)
- Nu ai înțeles încă toți pașii
Oricare ar fi motivele, e bine să începi să le analizezi pe rând.
Mai întâi te gândești dacă ai schimbat ceva.
Apoi, iei fiecare pas în parte și răspunzi la întrebările de mai jos:
- Am folosit ingredientele potrivite? Făina e uscată, fină?
- Am fiert corect siropul? – valabil dacă folosești metoda italiană, normal.
- Termometrul meu funcționează corect?
- Am bătut corect bezeaua? S-a încorporat complet siropul? Am batut-o prea mult, prea puțin?
- Am amestecat bine ingredientele la macaronage? Am amestecat prea mult, prea puțin? Cu mișcări bruște sau delicate?
- Știu exact temperatura din interiorul cuptorului? Am termometru de cuptor?
- Am făcut mai multe teste, la temperaturi diferite?
- Am încercat să poziționez diferit tăvile?
Pare o analiză complicată, dar te va ajuta să înțelegi mai bine cum ai lucrat și ce să faci mai bine data viitoare.
Este abordarea pe care o am și în cursul Primii mei Macarons.
Îți dau explicații clare despre cum e bine să lucrezi fiecare pas în parte, ca mai întâi să-l înțelegi, și apoi să poți pune în practică mai ușor.
Spor la macarons!