Skip to content
colorant macarons rosii

CE coloranți sunt buni pentru macarons și CUM să-i folosești

A venit timpul să abordez tema coloranților la macarons.

Pentru că de fiecare dată când se apropie o sărbătoare de genul Valentine’s Day, Mărțișor sau Crăciun, întrebarea de pe buzele tuturor e:

Cum să fac și eu macarons roșii?

E o întrebare care apare foarte des pe grupurile de macarons.

Mult timp am fost împotriva coloranților.

Nici acum nu sunt total împăcată cu ei, dar îi folosesc moderat și vreau să cred ca nu sunt atât de răi dacă nu-i consumi în exces.

Când am început să fac macarons, acum 9 ani, nu voiam în ruptul capului să folosesc coloranți.

Am căutat variante de coloranți naturali, însă am găsit târziu.

Am făcut chiar nebunia să pun piure din fructe în compoziția de macarons!!!

Nu, nu în cremă, în compoziție!!!

Normal că nu e ok. Orice extra umiditate în aluatul de macarons influențează rezultatul final.

Cam așa arătau macaronsii mei cu piure de zmeură și cei cu piure de afine (făcuți în 2014!!!).

macarons zmeura 2014
macarons afine 2014

Ei, atunci abia îi descopeream și habar n-aveam că nu e bine să adaugi piure în aluat.

Dacă vrei să colorezi cochiliile de macarons cu colorant alimentar (NU cu piure), uite 6 lucruri de care e bine să ții cont:

1. Folosește colorant pudră hidrosolubil sau colorant gel

Evită coloranții lichizi, îți vor afecta aluatul.

Chiar și în cazul coloranților în formă de gel, e bine să nu îi folosești în exces, pentru că îți vor aduce umiditate extra în aluat.

2. Cumpără coloranți profesionali

Chiar dacă par mai scumpi, coloranții alimentari profesionali sunt concentrați și nu trebuie să folosești o cantitate mare pentru a obține nuanțe frumoase.

Așa că, dacă stai să faci un calcul, pentru că folosești o cantitate mai mică și îi folosești mai mult timp, sunt mai economici.

În plus, coloranții profesionali își păstrează bine culoarea la copt.

Dacă ai folosit vreodată un colorant oarecare cumpărat dintr-un supermarket și după ce ai copt cochiliile culoarea nu mai avea nici o legătură cu ce ți-ai dorit să obții, ăsta a fost motivul.

Există foarte mulți coloranți pe piață, însă îți las aici cei pe care eu i-am folosit:

  • Pavoni – colorant pudră hidrosolubil
  • Progel – colorant gel
  • Fractal – colorant gel
  • Decora – colorant gel

3. Ține cont de cantitatea maximă admisă!

Nu știu cum să fac să atrag atenția mai mult asupra cantității de colorant pe care e bine să o folosim!

Orice producător serios menționează pe ambalaj cantitatea maximă de colorant pe care să o folosești.

Și te rog, ține cont de cantitatea maximă, dacă nu vrei ca degustătorii să rămână cu limba colorată după ce mănâncă macaronsii tăi.

O să fii uimită cât de mică este cantitatea maximă de colorant admisă!

Ai nevoie neapărat de un cântar de bijuterii, ca să o poți cântări corect.

4. Pentru nuanțe intense folosește colorant pudră

E greu să obții nuanțe intense chiar și cu coloranți profesionali.

Dar dacă vrei să obții culori puternice, coloranții pudră te ajută mai mult, pentru că sunt mai concentrați.

Cu toate astea, nu depăși cantitatea maximă admisă doar pentru că vrei să obții macarons roșii, ca să iasă bine în poze.

colorant macarons rosii

5. Nu turna gel cu nemiluita, ci cu picătura!

Ca să nu regreți că ai pus mai mult decât trebuia și culoarea nu e tocmai ce ți-ai dorit, dozează cu grijă cantitatea de colorant.

Dacă folosești colorant gel, o să te ajute colorantul în tub, pentru că e mai ușor de dozat.

Notează mereu câte picături ai pus, mai ales dacă vrei să obții aceeași nuanță și data viitoare.

6. Nu exagera cu colorantul!

Culorile puternice arată bine în poza, dar e posibil să rămâi cu dinții colorați când mănânci macarons.

Colorantul în exces nu e doar rău pentru organism, dar poate modifica structura aluatului și nu vei mai obține macarons frumoși.

Și sunt drăguți și macaronsii în culori pastelate.

Mie chiar îmi plac mai mult.

Cum adaugi colorantul în aluat?

Metoda mea preferată pentru a face cochiliile de macarons este metoda italiană.

Este metoda cea mai stabilă și pe care ți-o recomand și ție.

Daca faci macarons cu metoda italiană, la un moment dat e nevoie să adaugi și o parte de albuș lichid.

Eu pun de la început colorantul în albușul lichid, ca să aibă timp să se dizolve (mai ales dacă folosesc colorant pudră).

Există și alte variante de a adăuga colorantul (în sirop, în bezea sau la macaronage), dar metoda de mai sus e preferata mea.

În final mai am ceva important de adăugat.

Dacă abia ai descoperit lumea macaronsilor și ești fascinată de culorile lor, nu folosi colorant dacă nu stăpânești bine toți pașii.

E foarte important să știi cum să lucrezi aluatul, ca dacă ceva nu iese să nu dai vina pe colorant.

Dacă vrei să intri și tu în clubul exclusivist al celor care știu să facă macarons, înscrie-te în programul meu, Macarons Perfecți în 6 săptămâni.

Distribuie:

Alte articole