Skip to content
reteta ganache fructe de padure macarons

Cum se păstrează macarons şi ce termen de valabilitate au?

Probabil ai văzut și tu informații contradictorii pe grupuri, atunci când cineva întreabă cât timp să păstreze macaronsii.

Pentru că răspunsul nu e unul simplu, de genul 1, 2, 3 zile, o săptămână, am decis să scriu un articol și să răspund la întrebarea:

Cum se păstrează macarons şi ce termen de valabilitate au?

Întreba una dintre cursantele ale mele, pe grupul de Facebook, cum de macarons dintr-un renumit supermarket stau, bine mersi, la temperatura camerei şi au termen de valabilitate până pe 16.04.2024.

Nu ştiu dacă îți mai aminteşti (sau dacă eşti mai nouă aici poate nu ştii), anul trecut am filmat două video-uri în care vorbeam despre diferențele dintre macaronsii din supermarket sau de la raft şi cei făcuți artizanal, proaspeți, din ingrediente corecte şi curate.

Îți las aici link către cele două video-uri.

În primul am vorbit despre ingrediente şi în al doilea am degustat.

Video 1 – Ingredientele

@miculpatiser Afla din video care e diferenta dintre un macaron facut artizanal si unul facut industrial si vandut in magazin. Tu citesti ingredientele? #5pasidebine #misiuneatiktok #ingredientemacarons #macaronsperfecti #miculpatiser #totuldespremacarons #fypage ♬ original sound - Florentina Ghilencea

Video 2 – Degustarea

@miculpatiser In Partea 1 am vorbit despre diferenta dintre un macaron artizanal si unul ambalat, cumparat dintr-un supermarket. Aici e Partea 1@Florentina Ghilencea, iar acum iti arat cum nu ar trebui sa fie un macaron: tare, cu crema putina, fara gust. Asa NU!#macaronsperfecti #miculpatiser #totuldespremacarons #cursmacarons #cumsafacimacarons #ingredientemacarons ♬ original sound - Florentina Ghilencea

Răspunsul la întrebarea De ce au macarons de la raft termen de valabilitate aşa mare? stă în ... INGREDIENTE.

E foarte important să vorbim despre asta de câte ori avem ocazia.

Deşi uneori prețul macaronsilor din supermarket e destul de mare, având în vedere ce ingrediente conțin, niciodată nu se vor putea compara cu cei făcuți artizanal.

Şi depinde de noi să explicăm diferențele de preț şi de ingrediente ( ca să nu mai vorbim de procesul în sine) celor care ne spun că “sunt prea scumpi macaronsii“.

👉 Şi ca să revin la prima întrebare, cât țin macaronsii și cum îi păstrăm

Când aveam laboratorul, lucram cu un consultant. Şi voiam şi eu să ştiu cum să stabilesc termenul de valabilitate pentru produsele mele.

Care a fost răspunsul lui?

Să păstrez produsul în condițiile optime, să îl analizez organoleptic şi să îl degust în fiecare fiecare zi, câte zile cred eu că este bun.

Apoi să îl trimit la un laborator pentru analize (care nu sunt ieftine, între noi fie vorba).

Indiferent de produsul pe care îl faci, că e un tort, o prăjitură sau un macaron, trebuie să îl testezi.

Acum, pentru că vorbim de macarons artizanali, e important să ştii că se păstrează la frigider!

Normal, nu vorbesc de cei din supermarket, ci de cei făcuți corect, fără conservanți sau ingrediente pe care nu le poți pronunța.

E bine să fie într-o cutie bine izolată de mediul exterior (nu neapărat închisă ermetic, dar izolată astfel încât sa nu absoarbă mirosuri sau umiditate).

👉 Cât timp păstrăm macarons la frigider?

Răspunsul e: DEPINDE!

Depinde de umplutură şi de ingredientele folosite.

Şi când spun umplutură nu mă refer la fistic sau vanilie, aşa cum îmi răspundea cineva pe grup, care comandase macarons şi voia să ştie cât timp poate să îi păstreze la temperatura camerei (doamna de la care îi comandase îi spusese să îi păstreze la temperatura camerei, pentru că în frigider e umezeală și se deteriorează 😲).

Dacă sunt ingrediente naturale, fără conservanți, normal că termenul va fi foarte scurt.

Acum, îți zic şi eu aşa cum mi-a spus consultantul meu: testează!

Dacă vorbim de macarons artizanali, făcuți corect, sunt multe variante cu care poți umple cochiliile de macarons:

  • Cremă de unt (poate fi și o cremă de caramel sărat, care conține mult unt)
  • Ganache clasic
  • Ganache bătut

Dacă n-ai citit articolul meu despre diferențele dintre un ganache clasic şi unul bătut, îl găseşti >>>AICI<<<.

Pentru toate variantele de mai sus se pot folosi şi jeleuri în mijloc, ca să evidențiezi mai bine gustul.

Cu cât o umplutură e mai umedă (cum ar fi ganache-ul bătut sau jeleul), cu atât cochiliile se vor înmuia mai repede.

Şi nu doar atât.

Într-un mediu umed, bacteriile se vor dezvolta mai repede, deci produsele vor avea un termen mai scurt.

Aşa că, dacă nu vrei să mănânci un macaron super moale, din care nu mai înțelegi care e cochilia şi care e crema

sau

un macaron al cărui gust e alterat și nu mai e ca atunci când l-ai făcut

testează şi vezi cum îți plac macaronsii umpluți, după o zi, două, trei, patru, cinci …

Şi dacă faci macarons pentru alții, ai grijă să întrebi când vor fi consumați şi să-i informezi despre termenul de valabilitate pe care l-ai stabilit şi modalitatea de păstrare.

Unii oameni au impresia că îi pot ține la temperatura camerei o săptămână fără să li se întâmple nimic.

Probabil au văzut în supermarket şi îşi imaginează că e la fel şi în cazul macaronsilor artizanali.

În concluzie, care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi, mai ales când faci macarons pentru alte persoane?

  1. Testează macaronsii câteva zile consecutive
  2. Stabileşte termenul în care gustul şi textura nu se schimbă
  3. Informează clienții despre condițiile de păstrare şi termenul de valabilitate

Dacă ai laborator, tu cum stabileşti termenul la macarons?

Dacă eşti client, tu întrebi ce ingrediente conțin macaronsii, cum să îi păstrezi şi cât sunt valabili?

Hai pe grup să-mi spui părerea ta.

Știu că sunt multe provocări, mai ales atunci când faci macarons pentru evenimente sau pentru vânzare.

Am trecut prin multe experiențe în cei 3 ani cât am avut deschis laboratorul.

Așa că, dacă mai ai încă întrebări fără răspuns despre macarons sau ai anumite situații și crezi că te pot ajuta, te invit la o ședință de consultanță 1 la 1.

Mă poți contacta aici și revin cu detalii 👇

Distribuie:

Alte articole