Oricât ar părea de ciudat, umplutura e cea mai importantă la un macaron.
Pentru că oricât te-ai strădui să faci cochiliile perfecte, să arate bine, cu picioruș, pline în interior, aprecierile vin doar dacă GUSTUL e cel potrivit.
Așa că, dacă ești hotărâtă să înveți să faci macarons, atunci e nevoie să știi și cu ce creme să-i umpli, ca să primești aprecierile degustătorilor.
Ganache-ul este cea mai versatilă umplutură!
Atunci când am început să fac macarons, în 2014, habar n-aveam ce e un ganache.
Îmi aduc aminte când am descoperit în cartea Larousse Pâtissier o rețetă de ganache de ciocolată neagră.
Eram efectiv șocată și mă minunam cum din doar două ingrediente se formează o cremă super fină și lucioasă.
Wow, doar două ingrediente, atât de simplu!
Poți face atâtea combinații, cu absolut tot ce-ți trece prin cap!
De asta îmi place să folosesc ganache-uri la macarons.
Ganache clasic sau bătut la macarons?
Există două tipuri de ganache-uri:
- Ganache bătut
- Ganache clasic
Ambele sunt creme pe bază de ciocolată.
Diferența dintre ele este că cel bătut are mai mult lichid (în general de 3-4 ori mai multă smântână de frișcă) decât ganache-ul clasic.
Și tocmai din motivul ăsta îl putem spuma (bate) cu mixerul, după ce se stabilizează în frigider minim 12 ore.
Poți să citești aici articolul în care vorbesc mai multe despre cele două tipuri de ganache și de ce am ales să folosesc ganache clasic ca umplutură pentru macarons.
Rețetă Ganache de ciocolată (Micul Patiser)
🍫 140 g – Ciocolată neagră (61% cacao)
🍫 170 g – Smântână de frișcă (32-35% grăsime)
🍫 30 g – Unt (80-82% grăsime)
1️⃣ Cântărește ciocolata într-un castron. Dacă ciocolata este tabletă, mărunțește-o bine cu un cuțit.
2️⃣ Pune ciocolata pe bain-marie, într-un bol termorezistent, dar care nu atinge apa. Lasă ciocolata să se topească parțial, amestecând continuu cu o spatulă.
3️⃣ Într-o cratiță încălzește smântâna, până când ajunge la punctul de fierbere.
4️⃣ Toarnă smântâna peste ciocolată și așteapta 1 minut.
5️⃣ Omogenizează amestecul cu o spatulă, din centru spre exterior, presând ciocolata cu spatula, pentru a favoriza topirea acesteia.
6️⃣ Adaugă untul moale (la temperatura camerei). Omogenizează.
7️⃣ Folosește mixerul vertical pentru emulsionarea ganache-ului, la viteză mică.
8️⃣ Oprește-te atunci când ganache-ul se îngroașă și devine lucios.
9️⃣ Acoperă crema cu folie alimentară în contact și pune-o în frigider să se stabilizeze.
1️⃣0️⃣ Dacă vrei să o folosești în aceeași zi, verifică consistența cremei din 30 în 30 minute și folosește-o când e fermă, dar poate fi poșată ușor. Dacă se întărește prea mult, o poți lăsa la temperatura camerei, până când ajunge la consistența care poate fi poșată.
Variațiuni pentru crema de ciocolată
Rețeta pentru crema de ciocolată este o rețetă de bază, dar pe care o poți modifica astfel încât să obții și alte arome complementare.
Bineînțeles că sunt multe variante, dar îți las aici câteva dintre ele:
1. Extract natural de portocale sau mentă
Poți adăuga în cremă un extract natural (portocale sau mentă). Fiind concentrat, câteva picături sunt de ajuns și nu schimbă consistența cremei.
2. Lichior de portocale (Grand Marnier sau Cointreau)
Îmi place foarte mult aroma de portocale combinată cu ciocolata neagră, așa că, dacă faci macarons pentru adulți, poți adăuga 10g de lichior.
3. Portocale confiate
Știu că mă repet, dar chiar iubesc combinația ciocolată-portocale. Adaugă portocale confiate mărunțite peste cremă, atunci când umpli macarons, și te asigur că nu o să regreți.
4. Semințe de Tonka
Aroma de tonka este minunată împreună cu ciocolată. Tonka este o sămânță a cărei aromă e o combinație de vanilie și migdale. Este foarte concentrată, așa că se folosește răzuită, în cantitate foarte mică.
5. Dulceață de ardei iute
Deși pare ciudată combinația, te provoc să pui pui puțină dulceață peste crema de ciocolată, atunci când umpli macarons.
6. Caramel sărat
Pune în mijloc, când umpli macarons, puțin caramel sărat. Rețeta de caramel sărat o găsești >>>aici<<<
Lasă-mi un mesaj dacă încerci rețeta și spune-mi cum ți se pare.
Dacă vrei și alte rețete de creme, pe care să le poți folosi atât la macarons, cât și la alte prăjituri sau chiar la torturi, ai la dispoziție e-book-urile mele.